Незаконний храм-МАФ УПЦ МП на території Музею історії України 7 травня о 06:30 ранку можуть знести.

Про це стало відомо з Instagram «монастиря», пише Главком.

Десятинний монастир 26 квітня отримав відомості щодо знесення та називає це «злочинною змовою Нацмузею історії України, держвиконавця та будівельної компанії ТОВ «Смайл Констракшн».

Як йдеться в повідомленні, “братія обителі просить посиленої молитовної підтримки всіх небайдужих православних християн”.

Як повідомляла РП, 15 лютого 2023 року Господарський суд Києва зобов’язав УПЦ МП знести каплицю, яку незаконно звели на території Національного музею історії України.

Каплиця УПЦ МП розташована в буферній зоні, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Це історичне місце біля культурної пам’ятки — фундаменту Десятинної церкви, зведеної ще в десятому столітті.

У Міністерстві культури заявляли, що каплицю споруджено незаконно, а у 2018 році Національний музей історії України звернувся до Окружного адмінсуду Києва щодо визнання протиправним та скасування рішення про держреєстрацію прав релігійної громади УПЦ МП на цей об’єкт.

Міністр культури зазначав, що самовільне захоплення ділянки почалося 2008 року, а у 2012-му за часів Януковича почалося «узаконення» незаконного будівництва.

В УПЦ МП відреагували на рішення Господарського суду Києва про демонтаж будівлі храму УПЦ МП на території Десятинного монастиря.

Як зазначив у коментарі голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, це рішення є «викликом українським православним християнам».

Як повідомляла РП, Національний музей історії України оголосив про збір коштів на демонтаж незаконної каплиці-МАФу УПЦ МП на території Десятинної церкви. За добу всю необхідну суму було зібрано.

Comments are closed.