У селі Лукашівка, що на Чернігівщині, освятили нову дерев’яну церкву, яку побудували в кількох метрах від зруйнованої у березні 2022 року Вознесенської церкви.

Про це повідомляє Суспільне.

Гроші на будівництво храму дав місцевий фермер та підприємець Григорій Ткаченко. Нову дерев’яну церкву у селі Лукашівка священнослужителі ПЦУ освятили 26 квітня. За словами Григорія Ткаченка, на побудову і на облаштування храму він витратив понад півтора мільйона гривень.

Церква заввишки 12 метрів, її загальна площа — 40 квадратних метрів, розповідає Григорій Ткаченко. Храм назвали на честь святого архистратига Михаїла. На освячення прийшли місцеві жителі та гості з інших сіл. Кажуть, що чекали на відкриття дуже давно.

До нової церкви люди принесли квіти та ікони, які хочуть подарувати цьому храму.

Олег Бутусін приніс ікону свого сина Леоніда, який загинув в одному з боїв з росіянами у 2022-му, тут у Лукашівці. “Ця ікона його супроводжувала багато років. Він молився їй. Його кров пролилась тут, у Лукашівці, вони загинули разом з братом Романом. Вирішили цю ікону віддати на молитовну пам’ять Лукашівській громаді”, – каже він.

Дерев’яний храм звели в кількох метрах від Вознесенської церкви. Їй понад 240 років. Зараз ця церква, де росіяни під час окупації зберігали свої боєприпаси, зруйнована.

“В мене є така ідея, щоб законсервувати цей об’єкт і зробити музей просто неба злодіянь рашистів. Ця пам’ятка буде нагадувати й прийдешнім поколінням про ті злодіяння, які відбувались на території нашого населеного пункту”, — поділився планами Григорій Ткаченко.

Підприємець каже, щоб відновити Вознесенську церкву потрібен не один рік та понад 15 мільйонів гривень. Торік у травні у Лукашівку приїздив київський архітектор-реставратор Сергій Юрченко. Він оцінював масштаби руйнувань та стан храму. Після огляду зазначив, що церкву можна реставрувати. Вкластися в це тоді були готові волонтери з Німеччини, розповідала координаторка проєкту Олеся Порохняч.

 

Comments are closed.