Близько 500 парафій за рік змінили канонічне підпорядкування, вийшли з-під влади Московського Патріархату та доєдналися до Православної Церкви України.

Про це сказав у своїй доповіді на Архієрейському Соборі Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній.

За його словами, Православна Церква України складається з 45 єпархій, які в Україні об’єднують близько 9000 громад і понад вісім десятків чоловічих та жіночих монастирів. Близько 500 парафій за звітний рік змінили канонічне підпорядкування, вийшли з-під влади Московського патріархату та доєдналися до Православної Церкви України. Попри складні обставини, стараннями парафіяльних громад за рік було освячено кілька десятків нових храмів.

Предстоятель наголосив, що ПЦУ залишається однією з найбільших Помісних Церков.

“Загалом служіння в нашій Церкві звершують приблизно 5700 кліриків. Ми маємо 63 архієрея – 45 єпархіальних, 10 вікарних, 3 титулярних архієрея, а також 4 архієреї перебувають на спокої.

За всіма цими показниками Православна Церква України, навіть в умовах аномального існування в Україні неканонічної юрисдикції Московського патріархату, залишається однією з найбільших Помісних Церков”, – сказав він.

Як повідомляла РП, учасники Собору наголосили на тому, що поширення Московською Патріархією своєї юрисдикції в Україні є канонічним порушенням і аномалією. Собор закликає духовенство і мирян, які дотепер ще залишаються в юрисдикції Московського Патріархату, продовжувати процес єднання з Православною Церквою України і не боятися так званих «заборон» і «позбавлень сану», бо вони є неканонічними, від початку нікчемними і не дійсними.

Також Собор ухвалив рішення надіслати лист до Вселенського Патріарха Варфоломія та Святого і Священного Синоду Вселенського Патріархату з проханням, виконуючи євангельське правило (Мф. 18: 15-17), звернутися до Кирила Гундяєва з вимогою публічно відректися від лжевчення «русского міра», засудити і відкликати наказ так званого «Всесвітнього російського народного собору», в якому містяться елементи цього лжевчення.

Comments are closed.