Суд постановив, що земельну ділянку, на якій розташована пам’ятка археології національного значення – Успенський (Георгієвський) собор в Каневі, УПЦ МП незаконно отримала в постійне користування.

Про це повідомляє пресслужба Черкаської обласної прокуратури.

Господарський суд Черкаської області задовольнив позовну заяву Смілянської окружної прокуратури до Канівської міської ради та Київської митрополії УПЦ МП про визнання незаконним рішення, скасування державного акту на право постійного користування землею та повернення земельної ділянки історико-культурного призначення у державну власність.

Під час розгляду справи суд погодився з доводами прокурора, що земельна ділянка, розташована в м. Каневі, на якій знаходиться пам’ятка археології національного значення – Успенський (Георгієвський) собор, передана у постійне користування Київській митрополії Української православної церкви (УПЦ МП – ред.) з порушеннями вимог чинного законодавства.

Зокрема, Канівською міською радою в порушення вимог Земельного кодексу України та Закону України «Про охорону культурної спадщини», незаконно змінено цільове призначення земельної ділянки історико-культурного призначення, та передано у постійне користування без погодження відповідних органів охорони культурної спадщини.

Більше того, Канівська міська рада взагалі не була уповноважена приймати рішення про передачу у постійне користування  спірної земельної ділянки, оскільки на момент прийняття рішення, органом уповноваженим державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах є Черкаська обласна військова адміністрація.

Раніше Канівський Успенський собор, що на Черкащині, рішенням суду за клопотанням Черкаської прокуратури повернули в державну власність. Північний апеляційний господарський суд підтвердив доводи прокурора щодо незаконності набуття УПЦ МП права колективної власності на пам’ятку археології.

Як повідомляла РП, суд зобовʼязав Київську митрополію УПЦ МП повернути в державну власність обʼєкт культурної спадщини національного значення — Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття.

У 2003 році виконавчий комітет Канівської міської ради дозволив Українській Православній Церкві Московського Патріархату оформити право власності на собор. Потім УПЦ МП зареєструвала право колективної власності на нього.

Прокурори в суді довели, що передача обʼєкту була незаконною, оскільки українське законодавство встановлює пряму заборону на відчуження памʼяток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

Суд визнав незаконними рішення виконкому Канівської міськради та свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ МП. Це скасувало і рішення, і державну реєстрацію речового права на обʼєкт культурної спадщини національного значення.

Успенський собор у Каневі — це храм часів Русі-України, його заснував у 1144 році князь Всеволод Ольгович. Орієнтовна вартість будівлі собору перевищує 8,5 мільйона гривень.

Comments are closed.