Завтра, напередодні дня Святої Тройці, – вселенська поминальна субота, коли ми поминаємо не лише тих, кого знали особисто, але також і усіх від віку спочилих православних християн.

Про це розповіли в ПЦУ.

Чому ми це робимо? Бо так Свята Церква засвідчує нерозривний звʼязок живих і померлих, вічну памʼять про усіх християн, які завершили свій земний шлях і перебувають у вічності. Так Церква намагається підтримати порядок, коли молитва про кожного православного християнина невпинно підноситиметься навіть тоді, коли не залишиться на землі живих людей, які особисто його знали. Незважаючи на це, молитва про цю душу завжди підноситиметься християнами, братами і сестрами у Христі до кінця віку. Колись і нас з вами не буде на цій землі, але Церква молитиметься за нас.

Троїцька поминальна субота починається з вечора п’ятниці спеціальною поминальною службою – парастасом (з грецької «клопотання»). Адже, як відомо, біблійний та богослужбовий день бере початок з вечора: «І був вечір, і був ранок: день перший» (Бут. 1: 5). У суботу вранці служитиметься Божественна літургія, а після неї – загальна Панахида.

“Запрошуємо всіх вірних до наших храмів, щоби у спільній молитві в цей особливий поминальний день попросити Господа упокоїти душі спочилих у Царстві Небесному, де немає ні недуги, ні скорботи, ні зітхання, але є життя вічне. Запаліть свічку пам՚яті як видимий символ вашої любові і молитви. Подайте записки з іменами своїх спочилих близьких і рідних, аби наші священнослужителі пом’янули їх під час богослужіння.

Нехай молитви за тих, хто відійшов із цього земного життя, будуть милостиво почуті Господом, Який їхнім душам нехай подасть упокоєння в Царстві Небесному”, – зазначають в ПЦУ.

Comments are closed.