За останні роки ставлення українців до кремації значно змінилося. Вже більше половини населення країни – 53,5% – позитивно оцінюють процес кремації.

У країні функціонує три крематорії: у Києві, Одесі та Харкові, і ціна на послугу становить від 1132 до 5200 гривень. OBOZ.UA звернувся у всі працюючі крематорії країни та розібрався, скільки коштує кремація у 2024 році, а також, як це відбувається та які документи потрібні.

Ціни на кремацію можуть варіюватися залежно від міста та наданих послуг. За даними OBOZ.UA, ціни в ритуальних бюро часто завищені і можуть досягати 15 тисяч гривень за послугу. Проте довідкові бюро крематоріїв показують, що реальна вартість кремації в Україні в десять разів нижча.

Київ, Байкове кладовище
У столиці державний крематорій працює на Байковому кладовищі. Навколо знаходиться колумбарій, де можна встановити урну з прахом і організувати “сімейний склеп”. Місця там є на кілька років вперед. Вартість поховання у столичному крематорії становить: кремація – 1132 грн;
комплекс послуг (підготовка тіла та інші послуги) – 4100 грн.

Одеса, Таїровське кладовище
Одеський крематорій єдиний в Україні, який працює цілодобово. Для організації такої роботи у 2022 році був проведений ремонт печей. А вартість послуг складає: кремація – 1490 грн;
комплекс послуг – 4500 грн.

Харків, с. Жихар
У зв’язку з війною Харківський крематорій тимчасово зупинив свою роботу. Проте вже у 2023 році було завезено нове холодильне обладнання та відновлена робота. Ціни на кремацію в Харкові становлять 2200 грн.

Чому люди вибирають кремацію

В Україні існує понад 33 тисячі місць для поховань. Проте останні роки люди дедалі частіше обирають кремацію через кілька ключових причин: брак місць на кладовищах: у великих містах проблема місць для поховання стає дедалі гострішою;
простота процесу: кремація є більш організаційно простою процедурою;
низька вартість: вартість кремації значно нижча за традиційні поховання. Наприклад, у Києві послуга поховання коштує від 7000 грн, а комплекс із похороном на цвинтарі – до 12 000 грн.

Кремація можлива лише за наявності ряду документів. А саме: свідоцтво про смерть;
корінець лікарської довідки про причину смерті;
паспорт замовника;
дозвіл прокуратури у разі насильницької смерті або ДТП.

Урну з прахом можна отримати протягом півтора-двох тижнів. У разі термінової кремації урну можна отримати за 6 годин.

У великих містах кремація стає популярнішою через простоту організації та значно нижчу вартість у порівнянні з традиційними похованнями. Цей процес дозволяє уникнути проблем, пов’язаних із пошуком місця на кладовищі та необхідністю купівлі додаткової поминальної атрибутики.

Comments are closed.