Вже не 7 липня, а відтепер, за новоюліанським календарем, 24 червня святкуватимемо Різдво Іоана Предтечі – святого пророка, який готував народ до пришестя Месії та хрестив Господа Ісуса Христа у водах Йордану.

Вшануванню його пам’яті присвячені сім святкових дат у церковному календарі. Сьогоднішнє свято присвячено події народження Іоана Предтечі від праведних батьків – священника Захарії та його дружини Єлисавети, розповіли в ПЦУ.

Рівно 6 місяців відділяє у церковному календарі Різдво Іоана Предтечі та Різдво Господа нашого Ісуса Христа. За свідченням з Євангелія: коли архангел Гавриїл благовістив Діві Марії втілення Сина Божого, то сказав: «Ось і Єлисавета, родичка Твоя, і вона зачала сина в старості своїй, і це вже шостий місяць їй, хоча називають її неплідною» (Лк. 1: 36).

Пресвята Діва Марія та праведна Єлисавета були двоюрідними сестрами. Іоан Предтеча народився на шість місяців раніше за Спасителя. Також відомо, що поява на світ Іоана Хрестителя стала для його батьків даром Божим, адже в похилому віці за Божим Промислом відбулося зачаття і народження Предтечі.

Добру звістку про народження довгоочікуваної дитини приніс батькам архангел Гавриїл. Він же і назвав ім՚я, яким наречуть майбутнього Хрестителя Господнього. У Євангелії від Луки написано так: «Єлисаветі ж настав час родити, і вона народила сина. І почули сусіди й родичі її, що звеличив її Господь милістю Своєю, і радувалися з нею. І восьмого дня прийшли обрізати немовля, і хотіли назвати його ім’ям батька його – Захарією. На це мати його сказала: ні, хай буде названий Іоаном. І сказали їй: адже нікого нема в роді твоїм, хто звався б ім’ям тим. І питали знаками в батька його, як би він хотів назвати його. Попросивши дощечку, написав слова: Іоан буде ім’я йому. І дивувались усі. І відразу відкрилися уста його і язик його, і він почав говорити, благословляючи Бога» (Лк. 1: 57 – 64).

Ось чому на іконі, присвяченій події Різдва Іоана Предтечі, бачимо присутніх біля праведної Єлисавети людей, а праворуч знизу – Захарію, який пише ім՚я для новонародженого сина на дощечці.

Іоана Предтечу в дитинстві теж спіткала доля біженців. Адже, як відомо, після народження Спасителя цар Ірод наказав убити усіх немовлят від двох років і менше. Почувши про це, свята Єлисавета, аби врятувати життя малого сина, втекла з ним у пустелю й переховувалась у печері.

Святий Захарія залишився в Єрусалимі і звершував своє служіння в храмі. Ірод послав до нього воїнів з наказом відкрити місце перебування немовляти Іоана та його матері. Захарія відмовив, через що його було вбито. Праведна Єлисавета з сином продовжувала жити у пустелі і там померла. Далі Іоан жив сам у пустелі до того часу, як вийшов на проповідь про покаяння і сам сподобився хрестити Господа нашого Ісуса Христа.

На згадку про те, що пророк Іоан хрестив Спасителя у водах Йордану, Церква називає його Хрестителем. А за те, що він прийшов перед Христом і проповідував народу пришестя Сина Божого – величає Предтечею. Хрестителю Христів, Іоане, моли Бога за нас!

Comments are closed.