Майже 11 століть тому жила ця видатна і сильна духом жінка. Мудра, вольова, розсудлива, прогресивна, харизматична, смілива – такою постає з історичних джерел київська княгиня Ольга, одна з найвидатніших жінок в історії України-Руси.

Ми по-особливому шануємо її як одну з перших святих українського народу, як першу християнку на великокняжому престолі Києва, яка правила могутньою Київською державою впродовж 17-ти років! 11 липня за новоюліанським календарем – день вшанування її пам’яті. Про це написав на своїй сторінці в Facebook Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній.

Понад тисячоліття відділяє нас від часу земного життя святої княгині Ольги, але й нині ми користуємося з добрих плодів її праці та служіння. У далекому Х столітті вона сприяла поширенню християнства на наших землях, займалася просвітництвом народу, будувала перші храми. Як християнка і мудра правителька великої держави вона зуміла піднести авторитет і власний, і своєї країни в очах Царгороду та й усього тогочасного християнського світу. Її з повагою приймали правителі, шанували, допомагали, укладали угоди.

Княгиня Ольга була бабусею і наставницею святого рівноапостольного князя Володимира. Саме вона посіяла в серці свого онука зерно святої віри, яке дало щедрі й благодатні плоди: її онук звершив епохальну подію Хрещення України-Руси, утвердивши нашу Київську державу як християнську, долучивши її ще у Х столітті до європейської родини християнських народів.

Життя княгині Ольги не було легким. Їй довелося переїхати жити в інше князівство, до чужих людей, коли вона вийшла заміж. Вона пережила людську зраду, підлість і вбивство чоловіка.

Очевидно, що їй були відомі почуття страху, ненависті, бажання помсти, відчуття самотності та виняткової відповідальності. Як вдова вона опікувалась малолітнім сином і водночас мусила впорядковувати державні справи, правити народом…

Попри все – вона залишалася сильною і досягла багатьох висот, перемог, зробила чимало добрих справ. І найбільшою серед них є особисте навернення до Христа, а також сприяння поширенню правдивої віри.

Так само сильними сьогодні є сучасні українські жінки. В надскладних умовах війни вони залишаються духовно міцними: адаптуються до нових умов життя, переживають втрати, долають випробування, піклуються про сім’ї, воюють на фронті – не лише тримаються самі, але й допомагають триматися іншим. Як істинні християнки, за прикладом нашої першої святої, рівноапостольної княгині Ольги.

Віримо, що в час нинішньої навали чужинців свята княгиня Ольга, як і тоді, служить рідному народу, серед сонму українських святих молячись Богу за перемогу правди, за звільнення всіх куточків нашої Батьківщини від неволі ворожої. Тому в день її прославлення ми звертаємося до нашої святої заступниці: рівноапостольна княгине Ольго, моли Бога за Київ – столицю твою, за Україну-Русь, державу твою, і за народ наш, який нині тяжко страждає, щоби визволитися нам від нашестя чужинців і за заповіддю Господньою – в мирі та любові – будувати дім свій!

Comments are closed.