Чудо архістратига Михаїла, про яке згадує сьогодні Церква, сталося в IV столітті у місті Хони, які до того називалися Колосами (Колоси були зруйновані землетрусом).

Про це розповіли в ПЦУ.

Колись ця місцевість була частиною Східної Римської імперії, нині це територія Туреччини. До речі, одне з послань апостола Павла написане до жителів саме цього міста – до колосян.

З давніх часів у Колосах стояла церква святого архістратига Михаїла над джерелом цілющої води. Цей храм був споруджений одним із жителів міста на подяку Богу та святому архістратигу Михаїлу за зцілення його доньки від німоти.

Упродовж 60 років у цьому храмі ніс послух паламаря благочестивий християнин на ім’я Архип. Живучи богоугодно та проповідуючи, Архип навернув багатьох язичників до віри Христової. Це озлобило деяких поган і вони задумали знищити храм, а святого Архипа погубити. Для цього вони викопали канаву, яка з’єднала в одне русло дві гірські річки, і спрямували їхню течію на храм.

Святий Архип старанно молився архістратигу Михаїлу, щоби той допоміг відвернути біду. І сталося чудо: явився архангел Михаїл та ударом свого списа відкрив в горі широкий отвір, куди й потекла бурхлива гірська вода. Так, завдячуючи чудесному заступництву архангела Божого, храм залишився неушкодженим.

Язичники, побачивши дивне чудо, зі страхом розбіглися. Архип разом з багатьма людьми, які стали свідками тієї чудесної події, прославляли Господа та архістратига Михаїла. З того часу встановлено святкувати той день, у який звершилося чудо через явлення ангела. Коли упокоївся преподобний Архип, його поховали в тому чудесному місці, в Хонах («хонас» – отвір, впадина, розколина), бо там води занурилися в камінь.

Comments are closed.