До 2014 року був дуже сильний запит у суспільстві на об’єднання православних. Зараз такого запиту немає, як показують опитування громадської думки – є запит на знищення Московського Патріархату.

Таку думку висловив у інтерв’ю Українській правді  керівник Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

За його словами, є безліч моделей, які дозволяють православним об’єднатись і якщо буде добра воля з обох сторін, то, звичайно, це питання буде вирішено. Скажімо, митрополит Епіфаній висловив свою готовність сідати без попередніх умов за стіл переговорів.

“З боку Української православної церкви, що в єдності з Московським патріархатом, пролунали такі застереження, які схожі на путінські “виведіть війська із Запорізької і Херсонської областей”. Ну, наприклад, визнайте, що ваш статус не є повністю автокефальним. Це така досить дивна передумова.

Але з іншого боку, я знаю, що запит на об’єднання є. Між самими православними, а не в суспільстві. Це окрема питання. Я би хотів сказати, що до 2014 року був дуже сильний запит у суспільстві на об’єднання православних. Зараз такого запиту немає, як показують опитування громадської думки. Зараз є запит на знищення Московського Патріархату.

Але в самому православному середовищі запит на єдність є. Наприклад, був заклик 400 священників МП до митрополита Онуфрія минулого року, щоб скликати Собор і повністю розірвати з Москвою. Тобто запит є, і це питання часу”, – сказав посадовець.

За його словами, відносини між православними в Україні непорівнянні з тим, що про це пишуть.

“У нас дослідження показують, що православні Московського Патріархату і Православної Церкви України абсолютно нормально ставляться один до одного. От я дивився нещодавно опитування Центру Разумкова: 66% опитаних говорять, що релігійна ситуація в їхньому населеному пункті нормальна. Знову ж таки, попри все залякування, за перших чотири місяці цього року в нас було всього 5 інцидентів на релігійному ґрунті. Тобто ґрунт для об’єднання, звичайно, є”, – наголосив Єленський.

Comments are closed.