Намісник Києвво-Печерської лаври, єпископ ПЦУ Авраамій закликав українців, які перебувають під юрисдикцією Московського Патріархату, не шукати виправдань і приєднуватися до Помісної Церкви.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, повертаючись зі Святої гори Афон.

“Я розумію, що ви знаходитеся в складній ситуації, перебуваючи у віданні Московського Патріархату в той час, коли наша Україна продовжує страждати від російської агресії. Ваші серця, напевно, розривають сумніви та тривоги.

Не шукайте виправдань своєму рішенню не приєднуватися до Православної Церкви України у тому, що нібито вона не визнана. Адже ряд інших афонських монастирів, які знаходяться під омофором Вселенського Патріарха, де-факто визнають канонічний статус ПЦУ, співслужачи з Його Всесвятістю. Тож ваше рішення не може бути виправдане невизнанням”, – зазначив єпископ.

Він закликав вірян ПЦУ прислухатися до голосу своєї совісті та духовних потреб нашого народу.

“Прошу вас, не зачиняйте свої душі та не втрачайте зв’язку з Українською Церквою. Пам’ятайте, що ми всі є частиною єдиної Помісної Православної Церкви України. Наші корені та традиції глибоко сягають у минуле нашого народу.

Нехай Господь благословить вас і дасть мудрості для правильного вибору. Моліться за мир в Україні та за єдність нашої Помісної Православної Церкви України”, – зазначив Авраамій.

Як повідомляла РП, намісник Києво-Печерської лаври, єпископ Бориспільський ПЦУ Авраамій під час прощі на Афон зустрівся з відомим афонським старцем, ігуменом монастиря Ксенофонт – Герондою Олексієм.

Раніше, за поданням Предстоятеля ПЦУ Синод обрав єпископом Бориспільським, вікарієм Київської єпархії, архімандрита Авраамія (Лотиша) та призначив його намісником Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Таке рішення ухвалив Синод ПЦУ на своєму засіданні 2 лютого 2024 року.

Як повідомляла РП, 29 березня 2023 року член Духовного собору Свято-Успенської Києво-Печерської лаври архімандрит Авраамій (Лотиш) звернувся до  Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, як Священноархімандрита обителі, з проханням затвердити його в числі братії у складі монастиря Православної Церкви України.

Митрополит Епіфаній задовольнив його прохання та благословив отцю Авраамію виконувати обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври у складі Православної Церкви України.

Comments are closed.