Якщо буде скасовано норму закону про перейменування УПЦ (МП) у представництво Російської Церкви ‒ це завдасть болю багатьом людям, які у світлі пережитих трагедій війни прагнуть максимальної відкритості та видимості зв’язків. Про це заявила очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті  Олена Богдан в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

“Зайве казати, що ситуація зараз дуже складна у зв’язку з вимогою зміни назви, і відповідно, неможливістю здійснення будь-яких реєстраційних дій, зокрема зміни керівника релігійної організації, що належить до цієї церкви. Це звісно викликає певну напругу, але це питання в руках Конституційного суду. Ми орган виконавчої влади, відповідно будемо діяти згідно з рішенням суду”, – зазначила Олена Богдан.

За її словами,  якщо Конституційний суд скасує норму – це завдасть болю багатьом українцям, які страждають від війни.

“Звісно ж, питання вкрай резонансне. Ми всі розуміємо, що через війну є реально загиблі люди, є люди, які втратили дім, є люди, які повернулися з фронту без рук і без ніг, ‒ і це все реальні життя. З погляду міжнародного права норма щодо найменування неоднозначна, й низка юристів її навіть назвуть украй проблематичною, але скасувати таку норму ‒ це завдати болю багатьом людям, які у світлі пережитих трагедій війни прагнуть максимальної відкритості та видимості зв’язків”, – наголосила Олена Богдан.

Нагадаємо, 27 грудня 2018 року набув чинності закон, що зобов’язує УПЦ МП перейменуватися на Російську Православну Церкву.

18 січня 2019 року до КСУ надійшло подання 49 народних депутатів щодо відповідності Конституції згаданого закону.

22 квітня 2019 року Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов про скасування наказу Мінкульту, відповідно до якого Київська митрополія УПЦ МП та низка релігійних організацій повинні внести зміни до своєї офіційної назви.

Comments are closed.