Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський дав розгорнуте інтерв’ю виданню РБК-Україна, в якому серед інших було порушено кілька церковних питаннь, передає Сerkvarium.

Зокрема, щодо так званого Закону “про перейменування УПЦ” міністр сказав, що нараз йдуть судові процедури. Це пов’язано з тим, що Мінкульт та РПЦвУ (УПЦ МП) по-різному розуміють приписи цього закону.

Проте міністерство не збирається ініціювати перегляд цього Закону. Адже від самого призначення на посаду міністр послідовно обстоює необхідність такого перейменування.

На запитання щодо перегляду права РПЦвУ на користування комплексами споруд Києво-Печерської та Почаївської лавр міністр зауважив, що якщо немає порушень під час користування – немає підстав і для перегляду договорів про це користування.

Крім того, Володимир Бородянський підтвердив неофіційну інформацію, що він рекомендував на Кабмін Олену Богдан як голову Держетнополітики.

Конкурс на цю посаду проходив дуже конфліктно у два раунди. Експертне середовище активно підтримує керівника Департаменту у справах нацменших та релігій Андрія Юраша, Московський Патріархат в Україні – Юрія Решетнікова.

Однак, як бачимо, Мінкульт прийняв рішення не входити у протистояння з Офісом президента, який, за інформацією з різних джерел, лобіює саме пані Богдан.

Проте відвертий фаворит РПЦвУ – Юрій Решетніков – все ж не пройшов на цю посаду.

Остаточну крапку в цій історії поставить саме Кабмін.

Наводимо уривок з інтерв’ю, який стосується релігійного аспекту діяльності Мінкульту.

– Що Мінкульт буде робити з перейменуванням “УПЦ МП”?

– Ми судимося. Є закон, який визначає принципи, за якими мають бути внесені зміни в назви. Вони трактуються Мінкультом одним чином, а “УПЦ” – іншим чином. Є судовий процес, який триває.

– Ініціювати перегляд закону ви не збираєтесь?

– Ми не будемо.

– Що буде з договорами “УПЦ МП” про оренду Києво-Печерської та Почаївської лавр?

– А що з ними відбувається?

– Попередня влада піднімала питання про те, щоби, можливо, достроково припинити ці договори.

– Чому?

– Щоб передати ПЦУ.

– Якщо немає порушень закону, то немає законних підстав щось переглядати.

– Попередня влада якраз проводила аудит. Ви не знаєте його результати?

– Ні, не знаю. Ми не збиралися нікому передавати, у нас немає планів передачі. Я не знаю контексту і результатів аудиту. У нас зараз немає законних підстав щодо будь-якого перегляду.

– Щодо конкурсів на посади очільників Державної служби з питань свободи совісті і етнополітики та Держкіно. Обидва конкурси довелося проводити повторно. В чому проблема?

– Це ж не до Мінкульту проблема. Це питання до НАДСу (Національне агентство України з питань державної служби, – ред.).

– Приблизно два тижні тому було відомо, що комісія обрала фіналістів другого конкурсу на посаду голови Державної служби з питань свободи совісті і етнополітики. Далі ви маєте провести з ними співбесіди.

– Вже провів.

– І коли будуть відомі результати цього конкурсу?

– Я подав до Кабінету міністрів свої пропозиції. Я обрав Олену Богдан і рекомендував її Кабінету міністрів на цю посаду.

Comments are closed.