Нацполіція та обласна влада у Закарпатській області ігнорує звернення від керівника Закарпатської єпархії ПЦУ з проханням вплинути на виконання представниками РПЦвУ (УПЦ МП) рішення Верхового суду України щодо храму у селі Діловому.

Про це Релігійній правді розповів єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій Руднік.

“Ситуація дуже напружена. Вранці 5 січня наша релігійна громада разом з державним виконавцем прийшла до храму дати наказ про те, що громада повинна зайти до храму. Звичайно, у храмі вже перебували представники Московського Патріархату – і священнослужителі, і миряни. Усе це охороняла Національна поліція. Тобто нікому з наших вірян не було дозволено зайти на територію храму”, – пояснив владика Варсонофій.

Поліція допомагає представникам РПЦвУ, які незаконно блокують храм. Фото: Закарпатська єпархія ПЦУ

Він наголосив, що усі його звернення до керівництва поліції та влади були проігноровані.

“Я особисто телефоную до представників обласної влади, вони не піднімають слухавки. Відповідно, зі мною не спілкуються. Це якесь мовчазне прикриття, мовчазна підтримка”, – заявив єпископ.

Він зауважив, що влада ігнорує беззаконня, яке відбувається у Діловому. Адже віряни мають рішення Верховного суду України, який визнав право власності на храм за громадою ПЦУ. Втім, представники РПЦвУ, як і правоохоронці, не зважають на судове рішення.

Фото: Закарпатська єпархія ПЦУ

Ситуація, що склалася, змусила вірян піти на жорсткі заходи – вони перекрили дорогу обласного значення Івано-Франківськ-Ужгород й очікують на реакцію з боку влади.

Як повідомляла РП, 5 січня представники Хустської єпархії РПЦвУ за домовленістю з місцевою поліцією вчиняють незаконне рейдерське захоплення Свято-Успенського храму в с. Ділове, який належить громаді ПЦУ.

Цього дня  держвиконавець зобов’язав представника єпархії РПЦвУ І. Майора передати громаді ПЦУ всі документи та майно на право власності. Однак Майор не з’явився, передавши довідку з позитивним тестом на Covid-19, ймовірно, підроблену.

Представники РПЦвУ чергують біля входу, а поліція захищає їх, перешкоджаючи законному власнику, громаді ПЦУ, увійти до свого храму.

Comments are closed.