На ресурсах пропагандистів РПЦ в Україні (УПЦ МП) несеться хвиля ґвалту через помилку президента України Володимира Зеленського, який 15 червня висловив критику на адресу УПЦ МП і припустився помилки, переплутавши акцію вірян цієї конфесії з мітингом ОПЗЖ. Він назвав учасників акції бабусями у «жовтих кєпочках ОПЗЖ».

Так, зранку 15 червня в урядовому кварталі відбулись одна за одною дві акції. Першими йшли прихильники РПЦвУ. Їх зібрали на протест проти візиту Патріарха Варфоломія і проти перейменування цієї конфесії ініціатори нового пропагандистського проєкту «Мірянє». Їм навіть довелося перенести свій виступ на годину раніше через наступну акцію ОПЗЖ, щоб їх часом не переплутали.

Але, судячи із заяви президента, те, чого побоювались московські пропагандисти, все ж сталося — вірян переплутали з аудиторією бабусь, зібраних стараннями функціонерів з ОПЗЖ.

Читайте також: 

Пізніше того дня Зеленський, виступаючи на форумі «Україна 30», говорив про рівень зубожіння в країні і навів як приклад бабусь, які ходять різними мітингами за гроші:

«Дивіться, що сьогодні під Верховною Радою. Мені просто дуже шкода. Там бабусі і діти. У жовтих кєпочках ОПЗЖ. Щось там у церкві знову не те. І так випадково всі цим питанням переймаються, що тисячі бабусь прийшли в жовтих кепочках ОПЗЖ. Ну, який це має вигляд? Наше завдання і закону про деолігархізацію, щоб у цих бабусь було достатньо грошей, щоб вони не виходили. Вони ж прожили життя, їх поважали на своїх роботах… Від бідності треба уходити».

Прихильники і пропагандисти РПЦвУ одразу підхопили це яскраве означення і запустили кілька тегів у соцмережах #бабулі_в_кєпочках, #жовті_кєпочкі, висловлюючи при цьому зневагу до президента.

Також вони опублікували мем із претензією на дотепність, в якому використано кадр із російського фільму «ДМБ» про армію РФ, який 2014 року через протести громадськості було забороненого до показу та розповсюдження в Україні через незаконні вчинки та антиукраїнські шовіністичні висловлювання актора та сценариста фільму Івана Охлобистіна.

Крім того, на сторінці проєкту «Мірянє» у Facebook було опубліковано заклик до «флешмобу» — вірянам запропонували «разом піти на сторінку Зеленського і накидати туди посилання, відео та фото молитовного стояння» з вище згаданими хештегам.

Обурені представники Російської Церкви в Україні особливо наголошують на тому, що очікують на вибачення від президента. Втім, наврядчи їх отримають, принаймні у тому вигляді, в якому розраховують.

Вже наступного дня, 16 червня, представник Офісу президента заявив у коментарі Укрінформу, що слова президента не стосувалися Церкви і вірян.

«Сьогодні в урядовому кварталі одночасно проходили два заходи. Спочатку почався масовий молебень вірян Української православної церкви. А трохи пізніше в іншій локації пройшла чергова малочисленна «протестна» акція політичної партії ОПЗЖ. З традиційним набором жахалок, фейків і ретрансляції міфів чужої пропаганди в їх виконанні», – сказав радник керівника ОП Михайло Подоляк.

За його словами, за традицією подібні акції, зокрема, організовані з використанням технології так званої прямої купівлі учасників: «Принаймні, про це часто говорять самі учасники після подібних акцій».

Подоляк наголосив, що «президент Володимир Зеленський у своєму різкому коментарі жорстко охарактеризував саме цей наш традиційний постановочний формат – мітинг ОПЗЖ. З усією його штучністю, постановочністю і навіть платністю участі».

Він наголосив, що «безумовно, слова президента не мали ні найменшого відношення до заходу Української православної церкви і тим більше до почуттів та емоцій вірян».

«Це треба чітко і недвозначно підкреслити», – сказав він.

Подоляк також закликав не спекулювати на темі релігії політиків та ЗМІ. «Як мінімум, це буде етично. Як максимум, це буде професійно», – підсумував він.

Втім, московським пропагандистам годі й скаржитись на президента, оскільки саме завдяки його коментарю вони влаштували «хайп», «флешмоби» і потрапили до новинних стрічок загальнонаціональних ЗМІ.

На своїх сторінках вони повідомляють про те, що в урядовому кварталі зібралося аж 20 тисяч вірян, однак РПЦвУ відома своєю схильністю до перебільшень кількості своїх прихильників на мітингах і хрестових ходах, тож реальна кількість людей під ВРУ, ймовірно, була меншою. Офіційних даних поліції щодо цього заходу наразі немає.

Зауважимо також, що аудиторії двох мітингів не особливо відрізнялися одна від одної якісно, оскільки обидві вийшли на підтримку життя під управлінням Москви.

Так, наприклад, один із учасників акції РПЦвУ заявив журналісту DetectorUA, що він не визнає факту агресії Росії проти України.

На зауваження журналіста про те, що ми всі визнаємо, що Росія відібрала в Україні території, вірянин МП сказав: «Я цього не визнаю!» І згодом додав: «Не було б Майдану, ніхто нічого ні в кого б не відібрав!».

Comments are closed.