Надання Вселенським Патріархатом автокефалії Українській Церкві стало актом деколонізації.

Про це заявив відомий богослов, позаштатний клірик РПЦ, архімандрит Кирило Говорун в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі «DetectorUA».

«У певному сенсі визнання великої громади православних, яка була за межами церковного спілкування, надання їй статусу Помісної Церкви, стало актом деколонізації або подоланням наслідків колонізації — загального світового тренду, коли колишні митрополії надають максимальні права своїм [колишнім] колоніям, коли люди намагаються боротися з колоніальною свідомістю», – сказав богослов.

Він зауважив, що в Україні зараз фактично відбувається конфлікт між двома свідомостями — колоніальною і постколоніальною. І носіями останньої є ті представники УПЦ МП, які не сприймають нову реальність та продовжують боротися за повернення старих порядків.

«Люди, які вважають, що треба продовжувати боротися із «розкольниками», звинувачувати їх у якихось гріхах, справжніх і несправжніх, які застосовують риторику ненависті — це люди з колоніальною свідомістю і вони мислять у тих самих категоріях», – наголосив архімандрит Кирило Говорун.

Читайте також:

Comments are closed.