У групах Російської Церкви в Україні (УПЦ МП) у Viber розповсюджують тривожні повідомлення із закликами до збору на протести під час візиту Патріарха Варфоломія до України.

Авторство повідомлень приписують журналісту і православному блогеру Юрію Смику, який є активним прихильником УПЦ МП, а також презентує себе у соцмережах як “засновника спільноти підтримки Віктора Медведчука”.

“Є інформація про те, що головною метою візиту Варфоломія до Києва є “скинення” (позбавлення предстоятельства, сану) Блаженнішого Онуфрія… А далі: захоплення лавр тощо. В такому випадку: чи готові Ви вийти захищати Святині і нашого Предстоятеля? Подумайте! І передайте далі”, – закликає Смик.

Він наголошує, що вони “повинні бути готові і до такого ходу подій” і принаймні мають “вже задуматися про те, як реагувати”.

“Можемо вийти мирним багатомільйонним Хресним ходом по всій Україні і показати свою реакцію на дії Варфоломія”, – додав Смик.

Цікаво, що в УПЦ МП офіційно відхрестилися від закликів до вірян провести Хресний хід у Києві, назвавши це провокаціями.

«Ми знаємо, що Патріарх Варфоломій вже точно приїжджає до Києва, і миряни УПЦ зажадали у нього зустрічі, щоб закликати його до відповіді за все, що він зробив в Україні. Однак зараз деякі не по розуму ревниві православні поширюють в соцмережах заклики влаштувати якусь “альтернативну” акцію, і провести спеціально для Патріарха Варфоломія хід, який дублює маршрут хресного ходу, присвяченого Дню Хрещення Русі”, – так прокоментував ситуцію СПЖ речник УПЦ МП протоієрей Микола Данилевич.

Він додав, що після минулого Хресного ходу у них більше “немає необхідності комусь щось доводити”.

“Я впевнений, що патріарх Варфоломій бачив фото і відео-матеріали з 27 липня, та й планів в УПЦ проводити хід спеціально для глави Константинопольської Церкви немає і бути не може», – запевнив Данилевич.

Зауважимо, що незважаючи на засудження цих закликів, УПЦ МП неофіційно може їх підтримувати або навіть координувати. Оскільки схожий спосіб взаємодії з “мирськими” ініціативами УПЦ МП вже продемонструвала на прикладі організації “Мірянє”, яка формально є окремою нецерковною структурою, але під час останніх акцій працювала у тісному контакті із Церквою.

За даними експерта Олексія Копитка, за проєктом “Мірянє” стоїть донецький олігарх, який співпрацював із окупаційною адміністрацією та проти якого СБУ порушила кримінальну справу. А логотип і слоган організації, за словами кандидата історичних наук Андрія Стародуба, були надіслані напряму із Москви, адже аж надто схожі на символіку терористичної “Русской православной армии”.

Comments are closed.