Російська Церква в Україні (УПЦ МП) призначила новим головою свого дипломатичного відомства митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія, відомого скандальним судом з журналістами через його статки, розпалюванням ворожнечі та безвідповідальним ставленням до коронавірусної епідемії.

Вбачається, що саме такі “труди на благо Церкви” у Московському Патріархаті вважають вартими відзнаки високими посадами.

Релігійна правда пригадала усі відомі досягнення новоспеченого керівника Відділу зовнішніх церковних зв’язків та постійного члену Синоду УПЦ МП.

Митрополит Мелетій (мирське ім’я Єгоренко Валентин Володимирович) перебуває у базі “Миротворець” як противник незалежності українського Православ’я від підконтрольної Росії РПЦ. Зокрема, до бази він потрапив за розпалювання міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі.

Він почав активно діяти на початку 2019 року, одразу після отримання Українською Церквою Томосу та активізації процесу переходів громад до ПЦУ. У січні разом з натовпом вірян заблокував у кабінеті голову Заставнівської райдержадміністрації та вів з ним довгу розмову про “рейдерські захопленні храмів”.

Хресний хід УПЦ МП в Чернівцях 23 травня 2019 року

Також писав президенту листа зі скаргами на керівника Чернівецької ОДА, а після його звільнення і на держреєстратора за перереєстрацію релігійних громад у ПЦУ.

Крім того, митрополит Мелетій благословляє численні Хресні ходи проти Української Церкви (ПЦУ), які зараз проводяться настільки часто, що вже дотично впливають на рішення суддів у справах про переходи громад. Таку думку РП висловив юрист Ігор Шеремета, який захищає громаду у Задубрівці. Детальніше про це читайте за посиланням.

До речі, скандально відомий священник-сепаратист Василь Савка, якого зловили п’яним за кермом, служить саме в єпархії Мелетія.

Нагадаємо, що на відео з місця подій священник Василь погрожувавє присутнім, що скоро в Україну “придуть румуни”, а він особисто всадить “бандерівцю” кулю в лоб, якщо той не знатиме румунської.

Тим більше цікаво, що митрополит, у єпархії якого служать такі кадри, займатиметься у церкві зовнішніми зв’язками.

Коронавірусний дисидент

Ще одним аргументом для потрапляння до бази “Миротворця” стали усвідомлені дії, спрямовані на поширення коронавірусу і масового зараження громадян України. Так, у квітні 2020 року джерела “Релігійної правди” повідомили, що митрополит Мелетій страждає на пневмонію, а низка священнослужителів, зокрема, секретар єпархії архімандрит Никита, хворі на коронавірус.

Після розголосу цієї інформації священнослужителі не стали нічого пояснювати, вибачатись чи закликати вірян дотримуватись карантинних заходів.

Натомість архімандрит Никита прийшов до редакції газети “Молодий буковинець”, яка передрукувала цю новину на своєму сайті, демонстративно кашляв на працівників установи і поводився нахабно. Відтак написав заяву до СБУ, в якій попросив закрити редакцію на “повний карантин”.

Після цього секретар єпархії також знайшов своє місце у базі “Миротворця”.

Розкоші

Ще 2018 року газета “Час” опублікувала статтю про майно митрополита Мелетія. Зокрема, нарахували в нього п’ять автомобілів, розкішні апартаменти та десятки гектарів «монашеських» земель поблизу чоловічих монастирів.

Митрополит обурився таким висвітленням його статків та подав до суду. Суди першої інстанції став на бік Мелетія. Журналістів ледь не змусили писати спростування та виплачувати моральне відшкодування за нібито зіпсовану “ділову репутацію”.

Проте апеляція розставила все по своїх місцях: Мелетій позов програв і змушений був сплатити 4 тисячі судових витрат.

Comments are closed.