Солом’янський суд Києва обрав запобіжний захід заступнику голови відділу зовнішніх зв’язків УПЦ МП Миколі Данилевичу.

Прокуратура просила відправити священника під домашній арешт, але суддя призначив йому лише особисте зобов’язання з’являтися до слідчого. Про це повідомляє кореспондент «Ґрат» із зали суду.

П’ять днів тому йому оголосили підозру в розпалюванні релігійної ворожнечі та виправданні російської агресії. Підставою стали два пости в телеграм-каналі священника. У них Данилевич звинувачує Православну Церкву України, тому що її представники “незаконно захоплюють храми УПЦ МП”. На думку священника, Росія використала це як привід для вторгнення.

Сам Данилевич на засіданні заперечив провину. За його словами, він з першого дня повномасштабної війни публічно засуджує російську агресію, а також на своїй церковній посаді «не розпалює міжконфесійну ворожнечу, а намагається її загасити». Також він додав, що двоє його рідних братів воюють у складі ЗСУ, а один пережив полон.

Раніше Служба безпеки задокументувала підривну діяльність з боку заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП. Клірик виправдовував російську війну проти України та розпалював релігійну ненависть.

Як повідомляють в СБУ, після повномасштабного вторгнення рф протоієрей публічно закликав до співпраці з рашистами, щоб спільно «помолитися за здоров’я та благополуччя» російських окупантів.

Відомо, що 12 квітня Служба безпеки України прийшла з обшуками до заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зав’язків УПЦ МП протоієрея Миколи Данилевича.

Як повідомляла РП, до Італії переїхав заступник керівника зовнішніх церковних зносин УПЦ МП протоієрей Микола Данилевич. Про це розповів посол України у Ватикані Андрій Юраш. За його словами, в Італії вже є півтора десятка громад УПЦ МП, координує яких спеціально призначений єпископ. Водночас туди перебрався Микола Данилевич.

За словами Юраша, УПЦ МП намагається перехопити в РПЦ україномовних вірян у Італії шляхом розбудови власної мережі організацій і церковних структур.

Comments are closed.