Керуючий Черкаською єпархією УПЦ МП, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій, який отримав п’ять підозр від правоохоронних органів, заявив, що святі минулого століття заповіли не розривати зв’язки з РПЦ.

Про це він сказав у своїй проповіді, відеозапис якої оприлюднено на сайті Черкаської єпархії УПЦ МП.

Він зазначив, що після ухвалення нового закону (про заборону Московської Церкви – ред.) через 9 місяців у вірян його Церкви «зможуть на законних підставах відбирати храми, виганяти з храмів прихожан та виселяти монахів і монахинь з монастирів, як за більшовиків».

За його словами, влада вимагає від УПЦ МП «порушити канонічні правила і проголосити самочинно автокефалію, стати розкольниками».

«Від нас вимагають порушити канонічні правила, порушити закон Церкви, проголосити самовільно, самочинно автокефалію, розірвати молитовне спілкування з киріархальною Церквою і вийти в зону розколу, тобто стати розкольниками», – зазначив він.

Він також розповів вірянам, що «теперішні випробування були описані в пророцтвах святих ХХ століття».

«Святі говорили чинити рівно протилежно тому, чого від нас вимагає уповноважений у справах релігії. Щоби спастися, в земному сенсі спастися, святі заповідали нам не порушувати канонічні правила, не проголошувати автокефалію, свято берегти молитовну єдність Церкви», – сказав він.

Він сказав, що УПЦ МП зараз сходить на Голгофу, а новим законом «її піднімають і прибивають до хреста, щоб остаточно знищити», але «це її місце слави» і вона «вже перемогла гонителів».

Як повідомляла РП, керівнику Черкаської єпархії, митрополиту  Феодосію інкримінують  виправдовування російської агресії та розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

За даними розслідування, клірик також у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян, в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності та переконань.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки з початку цього року повідомили митрополиту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:
ч.1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
ч.2 і ч.3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Згодом Служба безпеки встановила нові факти злочинної діяльності керівника Черкаської єпархії УПЦ МП. Перебуваючи під домашнім арештом на час розслідування попередніх злочинів, він продовжив публічно розпалювати релігійну ненависть.

Раніше в мережі з’явилося відео, як на різдвяній службі (за старим стилем) підсудний митрополит УПЦ МП Феодосій Снігірьов поминає Московського Патріарха Кирила.

22 лютого 2024 року в УПЦ МП повідомили, що у зв’язку з проведенням працівниками Служби безпеки України обшуку митрополит Черкаський і Канівський УПЦ МП Феодосій зазнав  серцевого нападу.

19 червня п’яту підозру отримав митрополит Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосій, який неодноразово закликав вірян до релігійної ненависті.

 

Comments are closed.