Ще у січні-лютому 2019 року релігійна громада Свято-Успенського храму в с.Ділове Рахівського району проголосувала за перехід від Хустської єпархії РПЦвУ до Закарпатської єпархії ПЦУ і зареєструвала свою нову громаду, але цього не сприйняв місцевий священник і менша частина тих, хто був проти переходу.

Громада ПЦУ виграла три суди (першої інстанції, апеляційний та касацію у Верховному суді), але прихильники МП на чолі зі священником Майором та священниками з навколишніх сіл не зважають на рішення судів і блокують вхід на територію церкви. На переговори не йдуть.

Про це повідомив Релігійній правді керівник Закарпатської єпархії ПЦУ єпископ Варсонофій.

Священники УПЦ МП чатують біля храму. Фото: Закарпатська єпархія ПЦУ

“Ні місцева, ні районна, ні обласна влада нам не допомагала, відкрито підтримуючи УПЦ МП. Священники села без відома прихожан передали церкву у підпорядкування Хустській єпархії. У громади ПЦУ на руках є всі рішення судів, докази та підроблений протокол голосування”, – наголосив єпископ Варсонофій.

Громада с. Ділове виграла суди всіх інстанцій. Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду, що у Києві, ухвалив відмовити у задоволенні клопотання представників Хустської єпархії РПЦвУ про зупинення виконання рішення Рахівського районного суду Закарпатської області від 23 червня 2020 року та постанови Закарпатського апеляційного суду від 24 листопада 2020 року, тим самим ще раз підтвердивши, що законним власником храму та всього прихрамового майна є громада Успіння Пресвятої Богородиці ПЦУ с.Ділове Рахівського благочиння.

Як повідомлялося раніше, 5 січня представники Хустської єпархії РПЦвУ за згодою з місцевою поліцією заблокували доступ до Свято-Успенського храму в с. Ділове громаді ПЦУ, якій законно належить храм.

Представник РПЦвУ Майор І.М. не з’явився на місце виконання зобов’язань, спираючись на довідку щодо захворювання на Covid-19, з позитивним результатом. Як виявилось, у базі даних тестів немає цієї особи, а довідка є підробленою.

“Це все ще раз показує, що Майор І.М. ухиляється від зобов’язань, які надав державний виконавець. Довідку передано до правоохоронних органів на розслідування, і в разі доведення підробки, йому загрожує кримінальна відповідальність”, – повідомили  тоді у Закарпатській єпархії ПЦУ.

Поліція допомагає представникам РПЦвУ, які незаконно блокують храм. Фото: Закарпатська єпархія ПЦУ

Священники РПЦвУ ведуть чергування біля входу в храм, а інші священнослужителі незаконно перебувають всередині храму. А поліція продовжує захищати служителів Російської Церкви, прикривати рейдерство та не виконувати Закон України. Вони перешкоджають законному власнику, громаді ПЦУ увійти до свого храму.

“З самого ранку я пробував захистити нашу громаду, телефонуючи до представників обласної влади – у відповідь ігнор, до керівництва облполіції – у відповідь фраза “почекайте ще 10 днів”… За цілий день нас не послухав з можновладців ніхто”, – нарікає єпископ Варсонофій.

На знак протесту проти бездіяльності влади представники громади ПЦУ перекрили дорогу обласного значення. Але єдина реакція, якої віряни домоглися за кілька годин акції, це спроба силового розгону співробітниками поліції.

Пізніше стало відомо, що поліція має намір відкрити кримінальне провадження проти голови релігійної громади за те, що люди перекрили дорогу, вимагаючи виконати їхнє законне прохання.

“Сталінські часи повернулись? Вимагаємо реакції Національної поліції України і Генеральної прокуратури України”, – заявили у Закарпатській єпархії ПЦУ.

Церква в селі Ділове

“Ми не просимо владу допомагати нам. Ми просимо її захистити вибір тих вірян, які вирішили перейти до Православної Церкви України, дотримуватись Законів України, рішень суду, та виконувати рішення державної виконавчої служби. Сьогодні ні правоохоронні органи, ні місцева влада не виконала жодного рішення суду і не виконує Закон України”, – наголосив єпископ Варсонофій.

Comments are closed.