Митрополит ПЦУ Симеон прокоментував критику представниками РПЦ в Україні (УПЦ МП) майбутнього візиту Вселенського Патріарха Варфоломія, який запланований на серпень цього року.

Архієрей в інтерв’ю РІСУ зауважив, що в РПЦвУ не кажуть нічого нового, а тільки лякають і готують людей до протестів і до несприйняття приїзду Вселенського Патріарха і того, що він тут буде говорити.

«Іде свого роду зомбування. Підготовка людей до того, щоб вони цей візит не сприймали і навіть не слухали того, що скаже Патріарх. Візит все одно відбудеться», – сказав архієрей.

Процес підготовки до візиту Патріарха Варфоломія в Україну уже запущений на державному рівні.

Фото: РІСУ

На думку митрополита, в МП цим незадоволені, бо бояться, що люди почують правду.

«Якщо люди почують слово правди з уст Патріарха, то вони захочуть перейти. Адже буде говорити Патріарх, в присутності Президента, і це будуть транслювати всі канали, і це буде говоритися на весь світ. Тому можна сказати, що проблема в тому, що РПЦ в Україні боїться правди і бояться, що люди почують правду», – пояснив владика Симеон.

Нагадаємо, що 16 жовтня 2020 року президент Володимир Зеленський під час візиту на Фанар запросив Патріарха Варфоломія відвідати Україну у серпні 2021 року з нагоди 30-річчя Незалежності. 30 листопада Вселенський Патріарх відповів на запрошення згодою.

В РПЦвУ відчули небезпеку у зв’язку із запланованим візитом та нещодавньою заявою Патріарха Варфоломія про її неканонічність, тому почали активно його критикувати. Так, керуючий справами митрополит Бориспільський і Броварський Антоній Паканич спочатку обурився, що Зеленський не порадився з ними про свої наміри, та заявив, що приїзд Варфоломія «завдасть болю й страждань», а потім почав погрожувати дестабілізацією у суспільстві.

Своєю чергою очільник РПЦвУ Онуфрій закликав підлеглих священників «боронити свої святині» від Патріарха Варфоломія, а Священний Синод РПЦвУ почав лякати «розбірками» через заяву про її неканонічний статус.

Натомість у ПЦУ попросили МП не вказувати православним вірянам в Україні,  яких ієрархів запрошувати до себе. А Предстоятель помісної Церкви митрополит Епіфаній наголосив: візит Варфоломія засвідчує, що Україна — канонічна територія ПЦУ.

Comments are closed.