Москва зацікавлена у тому, щоб в Україні панували розлад і ненависть, але у стані такої істерики не можна існувати довго, тому скоро це скінчиться і представники обох православних конфесій повернуться до нормального спілкування.

Таку думку висловив  позаштатний клірик РПЦ, архімандрит Кирило Говорун в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі «DetectorUA».

«Істерика свідчить про те, що це не надовго, бо людина у стані істерики, психозу не може продовжувати довго існувати. Щоб перебувати розділеними, нам потрібен високий градус ненависті, істерики. Коли цей градус знижується, ми починаємо нормально існувати один з одним. […] Уся ця істерика – це насамперед спроба довести самим собі, чому ми не повинні бути разом з ними, а коли заспокояться, перестануть істерити, то побачать, що насправді причин не спілкуватися не існує, не залишилося», – наголосив богослов.

Говорячи про вплив Москви, архімандрит Кирило закликав розрізняти джерела цього впливу, адже політичні та церковні інституції не є тотожними. Церква іноді перебуває в антифазі до політичних інституцій, що не завжди помітно зовнішнім спостерігачам.

«У самій Москві теж є помірковані люди, священники, єпископи, які розуміють, що це шлях в нікуди. Те, що Москва розірвала в односторонньому порядку відносини з Константинополем — це шлях у безвихідь. Це лише тактичний крок, який приведе до стратегічної поразки», – зауважив богослов.

«Безумовно, політично Москва зацікавлена, щоб в Україні був розлад. Як Москва була зацікавлена у підтримці «розколу», у тому, щоб він продовжувався, так і зараз Москва зацікавлена в тому, що люди продовжували ненавидіти один одного. Це продовжує тезу про «громадянську війну» в Україні. Мовляв, «дивіться: у них громадянська війна, як вони один одного ненавидять». Тому вони накачують цим наративом, меседжами, інколи грошима для того, щоб підбурювати людей до ненависті і несприйняття один одного всередині України», – сказав отець Кирило Говорун.

На жаль, додав клірик, такі радикальні настрої і реакції, що виходять за межі церковного етикету, спостерігаються не лише серед представників УПЦ МП у бік ПЦУ, а й у зворотньому напрямку. Тому з цією поляризацією потрібно боротися усім сторонам конфлікту.

«Ще раз хочу наголосити: як тільки ця істерія припиниться, люди почнуть розмовляти один з одним і врешті порозуміються, тому я дивлюся оптимістично на перспективи спілкування. Я думаю, що воно відновиться швидше, ніж нам здається», – сказав архімандрит Кирило.

Читайте також:

Comments are closed.