Росія наврядчи у найближчому майбутньому відступиться від своїх імперських амбіцій і перестане підживлювати війну на Донбасі.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив російський пастор Юрій Сипко, який майже десятиліття очолював найпотужніше протестантське об’єднання Росії — ВСЄХБ.

Юрій Сипко. Фото: Andrey Dementev | Wikipedia

Він зазначив, що Російська імперія – колишня царська, яка згодом стала радянською – сприйняла незалежність колишніх радянських республік, зокрема й України, як виклик: “Дивись-но, нас пограбували, у нас половину землі забрали”.

І в цьому питанні, зауважив російський пастор, влада і народ у Росії мислять однаково.

“Така інстинктивна імперська реакція поставила Росію в положення ворога проти всіх. Спочатку Кримом хотіли задовольнити цю свою імперську ностальгію, але вона нестримана. Саме тому ми ворогуємо з усім світом, що ми не усвідомили себе державою власне Росії, яка покликана насамперед улаштувати свій внутрішній дім, що досі зруйнований”, – нарікає Юрій Сипко.

Пастор щиро дивується, навіщо їм лізти в Україну і розоряти її. На жаль, таких, як він, занадто мало, а більшість росіян схвалюють кровопролиття на хвилі “ура-патріотизму”, тож пастор Юрій кінця війні на Донбасі поки не бачить.

“Я бачу, що ситуація в гарячих точках по всьому світу ускладнюється. Імперський інстинкт, який так довго насаджувався, так просто не зцілюється. Патріотизм, що пов’язаний з ненавистю та погрозами всім іншим народам, глибоко просочив свідомість суспільства. В російському народі ви не знайдете відторгнення такої ідеології. Навпаки, вона сприймається народом “на ура”, – сказав священнослужитель.

Читайте також:

Comments are closed.