Сьогодні, 29 березня 2023 року, УПЦ МП має остаточно виселитися з Києво-Печерської лаври.

Водночас, у Києво-Печерській лаврі починають збиратися люди, повідомляє tg-канал “Реальний Київ”, публікуючи відповідні фотографії.

Секретар РНБО Олексій Данілов нагадав, що саме 29 березня – той дедлайн, коли представники УПЦ МП повинні остаточно звільнити Києво-Печерську лавру.

Під час ефіру на Радіо NV він наголосив, що закони нашої держави будуть поважати усі без виключень, незалежно від того, чи любите ви Бога, і чи ходите у храм, пише ZN.

“Друга річ: що стосується церковних речей, ми туди не втручаємося, але хочу зауважити, що Києво-Печерська лавра – це музей, який належить державі. І все, що стосується цього музейного комплексу, буде вирішувати держава, а не якісь окремі люди, які чомусь вирішили, що будуть вирішувати, у який спосіб їм паплюжити наші закони”, – заявив він.

Секретар РНБО запевнив, що  застосовувати насильство стосовно когось ніхто не збирається, маючи на увазі представників російської церкви.

Як відомо, чоловічий монастир УПЦ МП (Свято-Успенська Києво-Печерська лавра) зобов’язали до 29 березня звільнити будівлі та споруди Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”.

Документ надійшов від в. о. генерального директора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Олександра Рудника. Як ідеться в тексті попередження, міжвідомча робоча група встановила порушення монастирем умов договору щодо використання державного майна.

Як повідомляла РП, очільник УПЦ МП митрополит Онуфрій заявив, що Києво-Печерська лавра була побудована вірними їхньої Церкви, а “іншої тоді не було”. Він вважає, що “несправедливо не давати їм дозволу служити в цьому святому місці”.

Міністр культури та інформаційної політики наголосив, що Києво-Печерську лавру найперше повинні покинути підсанкційні особи з УПЦ МП, окрема митрополити Антоній та Павло.

Керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільський та Броварський Антоній Паканич заявив, що держава “відбирає майно законних власників, а на державному рівні узаконюють церковне рейдерство”, маючи на увазі рішення про виселення УПЦ МП із Києво-Печерської лаври.

Намісник монастиря Києво-Печерської лаври УПЦ МП Павло Лебідь заявив, що монахи не зможуть покинути територію лаври до 29 березня.

Про це митрополит Павло сказав у відеозверненні російською мовою, оприлюдненому на YouTube-каналі лаври.

 

Comments are closed.