Києво-Печерська лавра приносила Українській Православній Церкві Московського Патріархату щонайменше десятки мільйонів гривень обігу на рік.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в інтерв’ю LIGA.net.

“Ми знаємо багато благодійників, які жертвували монастирю, і кажуть УПЦ МП: “Ми вам відбудували”. Ні, шановне панство, ви не відбудували. Відбудували люди, які жертвували кошти”, – пояснює міністр.

За його словами, ще треба дивитися, на що пішли пожертви в лаврі: на збереження історичної спадщини чи на Mercedes.

Як відомо, чоловічий монастир УПЦ МП (Свято-Успенська Києво-Печерська лавра) зобов’язали до 29 березня звільнити будівлі та споруди Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”.

Документ надійшов від в. о. генерального директора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Олександра Рудника. Як ідеться в тексті попередження, міжвідомча робоча група встановила порушення монастирем умов договору щодо використання державного майна.

Як повідомляла РП, очільник УПЦ МП митрополит Онуфрій заявив, що Києво-Печерська лавра була побудована вірними їхньої Церкви, а “іншої тоді не було”. Він вважає, що “несправедливо не давати їм дозволу служити в цьому святому місці”.

Міністр культури та інформаційної політики наголосив, що Києво-Печерську лавру найперше повинні покинути підсанкційні особи з УПЦ МП, окрема митрополити Антоній та Павло.

Керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільський та Броварський Антоній Паканич заявив, що держава “відбирає майно законних власників, а на державному рівні узаконюють церковне рейдерство”, маючи на увазі рішення про виселення УПЦ МП із Києво-Печерської лаври.

Намісник монастиря Києво-Печерської лаври УПЦ МП Павло Лебідь заявив, що монахи не зможуть покинути територію лаври до 29 березня.

Comments are closed.