УПЦ МП виграла апеляцію у справі про знесення храму-МАФу на місці Десятинної церкви.

Про це повідомляє Інформатор. Київ.

Фото: Stas Kozljuk/Facebook (facebook.com/stas.kozluk)

Північний апеляційний госпсуд Києва 1 жовтня задовольнив апеляцію УПЦ МП у справі про знесення храму-МАФу біля фундаменту Десятинної церкви та Національного музею історії України. Суд скасував попередню ухвалу Госпсуду Києва, який залишив скаргу на дії державного виконавця, що зносив церкву, без розгляду.

Про рішення Північного апеляційного госпсуду столиці повідомив адвокат Микита Чекман, який захищає інтереси УПЦ МП.

Адвокат додав, що тепер громада планує доводити незаконність дій державного виконавця у першій інстанції.

Як повідомляла РП, 17 травня у Києві демонтували будівлю, яку всупереч законодавству самочинно звела релігійна громада УПЦ МП на території Національного музею історії України в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра”.

Як повідомляла РП, 15 лютого 2023 року Господарський суд Києва зобов’язав УПЦ МП знести каплицю, яку незаконно звели на території Національного музею історії України.

Каплиця УПЦ МП розташована в буферній зоні, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Це історичне місце біля культурної пам’ятки — фундаменту Десятинної церкви, зведеної ще в десятому столітті.

У Міністерстві культури заявляли, що каплицю споруджено незаконно, а у 2018 році Національний музей історії України звернувся до Окружного адмінсуду Києва щодо визнання протиправним та скасування рішення про держреєстрацію прав релігійної громади УПЦ МП на цей об’єкт.

Міністр культури зазначав, що самовільне захоплення ділянки почалося 2008 року, а у 2012-му за часів Януковича почалося «узаконення» незаконного будівництва.

В УПЦ МП відреагували на рішення Господарського суду Києва про демонтаж будівлі храму УПЦ МП на території Десятинного монастиря.

Як зазначив у коментарі голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, це рішення є «викликом українським православним християнам».

Як повідомляла РП, Національний музей історії України оголосив про збір коштів на демонтаж незаконної каплиці-МАФу УПЦ МП на території Десятинної церкви. За добу всю необхідну суму було зібрано.

Comments are closed.