У проросійському проєкті УПЦ МП «Мірянє» обурюються призначенням релігієзнавця Дмитра Горєвого керівником відділу релігій та національностей Львівської ОДА.

Відповідний запит до обладміністрації очільник цього проєкту Василь Макаровський подав ще на початку червня. Там він просив підтвердити факт призначення та надати документи про проходження Горєвим конкурсу на цю посаду.

Згодом Макаровський отримав відповідь із підтвердженням цієї інформації, про що сповістив у Telegram-каналі «Мірянє».

Публікацію документів супроводжувало повідомлення із критикою Горєвого, якого там називають «непримиренним ворогом нашої Церкви» і звинувачують у спробах «дискредитувати канонічну Церкву», зокрема йдеться про програму «Детектор. Релігії» на YouTube-каналі «DetectorUA», яку веде релігієзнавець.

«Горєвой веде ютуб-канал «DetectorUA», де займається маніпуляціями і поширює відверто брехливу інформацію, розпалюючи ворожнечу по відношенню до Української Православної Церкви і знущаючись над почуттями віруючих. Нашу Церкву Горєвой називає «московською», наших священиків — «сепаратистами», дозволяє собі принижувати наших єпископів, назвавши, наприклад, митрополита Запорізького «чортом», – скаржаться «Мірянє».

Також вони заявляють про те, що Горєвой, перебуваючи на державній посаді, нібито буде упереджено ставитися до представників Московської Церкви в Україні, погрожують «взяти ситуацію на контроль» та обіцяють домогтися його звільнення.

У коментарі «Релігійній правді» релігієзнавець і держпосадовець Дмитро Горєвой дав відповідь на ці закиди.

«Перш за все, слід розрізняти посадові обов’язки та їх виконання відповідно до посадових інструкцій з одного боку, і особисті переконання чи експертну діяльність, у моєму випадку релігієзнавчу діяльність, – з іншого», – сказав Горєвой.

Він пояснив, що відповідно до чинного законодавства така релігієзнавча діяльність класифікується як творча діяльність, яка не є забороненою для держслужбовців.

«Держслужбовці можуть займатися творчою діяльністю, яка, зокрема, має на меті створення творів як текстового, так і аудіовізуального характеру, як у моєму випадку», – зауважив релігійний чиновник.

Він наголосив, що виконує свої обов’язки відповідно до посадових інструкцій, чинного законодавства і Конституції України: «Не дискриміную якісь релігійні організації і не фаворитизую інші».

За той час, протягом якого Горєвой перебуває на посаді, до нього вже звертались з запитами представники місцевих громад УПЦ МП, у відповідь на які він надавав інформацію винятково на підставі чинного законодавства.

«Наприклад, були запитання про перереєстрацію статутів або зміну керівника, і, відповідно до чинного законодавства, я пояснював, як це має відбуватися. Що спочатку має бути змінена офіційна назва відповідно до закону України про свободу совісті, наказу Мінкульту про проведення релігієзнавчої експертизи тощо», – пояснив Горєвой.

«Тобто я дію винятково у межах чинного законодавства, тому ці закиди я розглядаю як якусь піаркампанію, налаштовану проти мене, щоб очорнити та зіпсувати ділову репутацію», – наголосив чиновник.

Він також уточнив, що офіційно пройшов конкурс на посаду керівником відділу релігій та національностей Львівської ОДА, який відбувався у два етапи: «Успішно пройшов етап на знання законодавства, після якого відсіялася частина кандидатів. Потім на профільній співбесіді я продемонстрував усі необхідні навички і розуміння ситуації. Також була спецперевірка».

Горєвой зауважив, що ознайомився з інформацією, опублікованою координатором групи “Інформаційний спротив” Олексієм Копитьком, щодо справжнього засновника проєкту «Мірянє» – донецького олігарха Віктора Вишневецького, який збудував свої статки на вугільній промисловості, а зараз має підприємство на тимчасово непідконтрольних територіях України.

«Він також є засновником скандально відомої, навіть одіозної, як кажуть деякі, організації «Спілка православних журналістів» (СПЖ, – ред.). Тому є певні фактори, які вказують на те, що цей рух «Мірянє» створюється у тому ж напрямку», – сказав релігієзнавець.

Також Горєвой повідомив, що віртуально знайомий з формальним очільником спілки «Мірянє» Василем Макаровським, і висловив здивування тим, що той не звернувся зі своїми запитаннями напряму до нього.

Василь Макаровський

«Він є медійником, ведучим каналу КРТ. Він, до речі, дуже люб’язно зі мною спілкувався кілька років тому, запрошував до них на ефір, але щось в останній момент у них не склалося. Я був готовий до діалогу, до виступу зі своєю експертною позицією, але щось сталося, і вони скасували ефір. І тут раптом він подає такі запити. Я був неприємно здивований, тому що, зважаючи на попередню комунікацію, він міг би звернутися до мене. Але він не звертався», – зауважив Горєвой.

Читайте також:

Comments are closed.