Речник ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря вважає, що гучні заяви представників Московської Церкви в Україні (УПЦ МП) про втручання держави у церковні справи є нікчемними.

Про це священнослужитель сказав в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі DetectorUA.

«Держава не може втручатися у церковні справи. Але якщо генерали і полковники ФСБ, СВР і ГРУ, кремлівські чиновники, політтехнологи через Московську Патріархію, люди в рясах і погонах і без ряс (тому що в МП досі є багато тих, які вдень в рясах, а ввечері в погонах), якщо вони роблять свою роботу і виконують завдання, які їм надходять з російської найвищої державної влади, то вибачте, це зовсім не про церковну діяльність, це не про молитву, не про богослужіння, а це про підривну діяльність проти України, про частину гібридного фронту гібридної війни», – наголосив архієпископ Євстратій Зоря.

Також він нагадав про те, як перед анексією Криму Московський Патріархат привозив туди Дари Волхвів, що виявилося прикриттям для організації захоплення півострова. Зокрема, головою охорони тієї процесії був відомий учасник російської агресії проти України, російський офіцер Ігор Гіркін-Стрєлков.

«Ми забули про це? Ні, ми про це не забули. І держава про це не забула», – наголосив єпископ Євстратій та навів більш свіжий приклад колаборанства українських держслужбовців: у січні 2021 року було опубліковано запис телефонної розмови колишнього першого заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного з якимось владикою, в якому він розмірковує на тему канонічності-неканонічності Томосу.

«Що, мало таких Нескоромних? І це що, питання внутрішньоцерковні? І притягати таких діячів до відповідальності — це порушення свободи совісті віросповідання?» – запитує речник ПЦУ.

Він наголосив: «Якщо держава не має втручатися в церковні справи, то в першу чергу цього не має робити ворожа держава, яка є агресором по відношенню до України».

«Якщо хтось виступає за невтручання держави в справи Церкви, то якщо це [йде] з боку Московського Патріархату і вони спираються на російську підтримку, то насправді це лицемірство, яке Господь бачить і покарає. А якщо вони щирі, то нехай вони відмовляться від тієї медійної, фінансової, дипломатичної та іншої підтримки, яку Росія їм надає, коли їх інструктує, спрямовує тощо», – додав архієпископ Євстратій.

Читайте також: 

Comments are closed.