Вірянам УПЦ МП розповідають казки, нібито Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що сучасна грецька мова тепер є новою “рідною мовою” для українців.

Цей фейк озвучив одіозний священник УПЦ МП з Рівненщини Віктор Земляний. Він виступав перед вірянами, які зібрались у суботу, 21 серпня, біля Верховної Ради України на знак протесту проти візиту Патріарха Варфоломія.

“Я сьогодні радію, каже Патріарх Варфоломій, від того, що справжні патріоти України зрозуміли нарешті, що російська мова являється для них чужою, що церковнослов’янська мова є для них незрозумілою. А зрозумілою мовою для патріотів України віднині являється новогрецька мова”, – нібито процитував Вселенського Патріарха скандальний клірик УПЦ МП.

“Сьогодні приїхали люди, які кажуть, що новогрецька мова тепер являється для нас рідною, і справжній патріот – це той, хто віднині буде розмовляти новогрецькою мовою”, – продовжив брехати протоєрей УПЦ МП.

Також Земляний заявив, що церковнослов’янська мова – це “наша рідна мова”, під “нами”, ймовірно, маючи на увазі українців. У цей час з натовпу почали лунати поодинокі вигуки підтримки російською мовою: “Да!”

Зазначимо, що промова клірика загалом була сповнена неправдою. Зокрема, на початку він заявив, що Патріарха Варфоломія ніхто не запрошував до України. Це є неправда, оскільки запрошення кілька разів офіційно озвучували як світські керівники України, так і духовенство Української Православної Церкви (ПЦУ).

Нагадаємо, що 20 серпня до України прибув Вселенський Патріарх Варфоломій з нагоди святкування 30-ї річниці Незалежності України. Того ж вечора він мав зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

21 серпня Патріарх Варфоломій разом з Предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм провели подячний молебень у Михайлівському Золотоверхому соборі. Після молитви Вселенський Патріарх виголосив слово, в якому жодним чином не згадувалось про мови – чи то про грецьку, чи то про російську.

Comments are closed.