Очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій вважає, що Вселенський Патріархат “є першопричиною тієї важкої кризи, в якій сьогодні опинилося усе Світове Православ’я”. Про це він заявив у своєму зверненні до учасників конференції на тему “першості серед Помісних Православних Церков”, яка відбувається в Києво-Печерській лаврі.

Про це йдеться на сайті РПЦвУ.

“На жаль, сьогодні ми бачимо, що і в Православній Церкві її соборний устрій опинився під загрозою. Константинопольський Патріархат усе голосніше говорить про свої особливі права та намагається одноосібно вирішувати найважливіші питання церковного життя. Сáме уявлення Константинопольської Церкви про свій особливий статус є першопричиною тієї важкої кризи, в якій сьогодні опинилося усе Світове Православ’я”, – йдеться в привітанні.

За словами Онуфрія, “найбільше непокоїть те, що Константинопольський Патріархат відмовляється виносити болючі питання церковного життя на соборне обговорення”.

“Я сподіваюсь, що на цьому форумі вдасться відверто обсудити складні питання православного вчення про Церкву”, – зазначив він.

Як відомо, 11 листопада в Києво-Печерській лаврі РПЦвУ проведе Міжнародну науково-практичну конференція на тему: «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри».

Як йдеться на сайті РПЦвУ, захід проводиться на виконання рішення Синоду і його присвячено “богословсько-канонічному осмисленню принципу соборності Церкви та питання першості серед Помісних Православних Церков”.

Як повідомляла РП, РПЦ планувала скликати Собор, на якому виробити ставлення до Вселенського Патріарха у зв’язку з наданням автокефалії ПЦУ.

Синод РПЦ, який відбувся наприкінці вересня, постановив, що Патріарх Варфоломій “більше не має права виступати від імені всього світового Православ’я і представляти себе його лідером”. Синод постановив, зокрема “визнати, що прибуття до Києва Патріарха Константинопольського Варфоломія з супроводжуючими його особами без запрошення від Патріарха Московського і всієї Русі, митрополита Київського і всієї України Онуфрія і законних ієрархів Української Православної Церкви є грубим порушенням канонів, зокрема, 3-го правила Сардикійського Собору і 13- го правила Антиохійського Собору”.

У РПЦвУ вважають, що соборний розум всієї Вселенської Церкви повинен дати оцінку діям Вселенського Патріарха, зокрема встановити, чи він є єретиком.

Як повідомляла РП, Російська Православна Церква цілком серйозно збирається оголосити Вселенського Патріарха Варфоломія єретиком. Таку думку висловив релігієзнавець Дмитро Горєвой у своєму матеріалі на Радіо Свобода.

За його словами, Московський Патріарх Кирило боїться сам виносити такі рішення, а тому збирає Архієрейський собор, щоб розділити відповідальність за це з більш ніж чотирмастами архієреями.

Архієрейський Собор РПЦ, який мав відбутися з 15 по 18 листопада 2021 року, відклали на півроку. Саме на цьому зібранні планувалося засудження дій Вселенського Патріарха Варфоломія та ймовірно – оголошення його єретиком.

Comments are closed.