Сербська Православна Церква визнає лише Українську Православну Церкву (РПЦвУ – ред.) на чолі з митрополитом Онуфрієм. Про це йдеться у вітальному слові Патріарха Сербського Порфирія до учасників конференції, яка відбувається в Києво-Печерській лаврі, повідомляє сайт РПЦвУ.

У листі він сказав про випробування, які “випали на долю канонічної Української Православної Церкви”, про “підтримку розкольників, погрози та насильство, захоплення православних храмів та прийняття дискримінаційних законів, спрямованих проти канонічного Православ’я” в Україні.

Порфирій наголосив, що Сербська Церква “визнає в Україні лише одну канонічну Церкву – Українську Православну Церкву під омофором Онуфрія”.

Як відомо, 11 листопада в Києво-Печерській лаврі РПЦвУ проводить Міжнародну науково-практичну конференція на тему: «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри».

Як йдеться на сайті РПЦвУ, захід проводиться на виконання рішення Синоду і його присвячено “богословсько-канонічному осмисленню принципу соборності Церкви та питання першості серед Помісних Православних Церков”.

Як повідомляла РП, РПЦ планувала скликати Собор, на якому виробити ставлення до Вселенського Патріарха у зв’язку з наданням автокефалії ПЦУ.

Синод РПЦ, який відбувся наприкінці вересня, постановив, що Патріарх Варфоломій “більше не має права виступати від імені всього світового Православ’я і представляти себе його лідером”. Синод постановив, зокрема “визнати, що прибуття до Києва Патріарха Константинопольського Варфоломія з супроводжуючими його особами без запрошення від Патріарха Московського і всієї Русі, митрополита Київського і всієї України Онуфрія і законних ієрархів Української Православної Церкви є грубим порушенням канонів, зокрема, 3-го правила Сардикійського Собору і 13- го правила Антиохійського Собору”.

У РПЦвУ вважають, що соборний розум всієї Вселенської Церкви повинен дати оцінку діям Вселенського Патріарха, зокрема встановити, чи він є єретиком.

Як повідомляла РП, Російська Православна Церква цілком серйозно збирається оголосити Вселенського Патріарха Варфоломія єретиком. Таку думку висловив релігієзнавець Дмитро Горєвой у своєму матеріалі на Радіо Свобода.

За його словами, Московський Патріарх Кирило боїться сам виносити такі рішення, а тому збирає Архієрейський собор, щоб розділити відповідальність за це з більш ніж чотирмастами архієреями.

Архієрейський Собор РПЦ, який мав відбутися з 15 по 18 листопада 2021 року, відклали на півроку. Саме на цьому зібранні планувалося засудження дій Вселенського Патріарха Варфоломія та ймовірно – оголошення його єретиком.

Comments are closed.