Митрополит Камерунський Александрійського Патріархату Григорій розповів, що найближчим часом відбудеться Собор п’яти глав помісних церков, на якому Предстоятелі Константинопольської, Александрійської, Антіохійської, Єрусалимської та Кіпрської Церков засудять створення африканського екзархату РПЦ.

Причому, зауважив клірик, однією доганою РПЦ не обійдеться.

Про це йдеться у публікації на Opentown, мережевому ресурсі співробітників музею імені Андрія Рубльова, передає видання “Новые известия”.

Митрополит Камерунський Григорій підтримав заклик митрополита Перистерійського Григорія (Папатомаса) з Елладської Церкви, який раніше запропонував позбавити РПЦ автокефалії на 5 років за її вторгнення на території Александрійської церкви.

Втім, митрополит Камерунський вважає, що за вторгнення на африканський континент РПЦ має зазнати більш суворого покарання – “позбавлення спілкування та благодаті всіх таїнств”. Іншими словами, священникам Московського Патріархату можуть заборонити причастя, відспівування та інші обряди.

Якщо і це не допоможе, “може бути призупинення автокефалії, тому що той, хто дає автокефалію, а саме Всесвітній Патріарх, може також призупинити її через трагічні помилки”.

Місце проведення собору поки що не визначено, але обирають між Фанаром, Святою горою Афон та Шамбезі.

Нагадаємо, що 29 грудня 2021 року РПЦ оголосила про створення Патріаршого екзархату Африки. В журналах Синоду зазначалося, що це рішення було ухвалене внаслідок “ухилення в розкол” Патріарха Александрійського Феодора II. У 2019 році він визнав автокефалію ПЦУ.

Після цього, як стверджують в РПЦ, частина духовенства Александрійського Патріархату, нібито заявивши про свою незгоду з позицією предстоятеля, звернулась до Патріарха Московського Кирила з проханнями прийняти їх під юрисдикцію РПЦ. 29 грудня 2021 року до РПЦ були прийняті більше сотні кліриків Александрійського Патріархату з восьми країн Африки.

Делегація Александрійської Церкви передала Вселенському Патріарху Варфоломію листа, де йшлося про вторгнення Москви до юрисдикції Александрійського Патріаршого престолу в Африці та викладалося прохання у зв’язку з цим зібрати Пентархію. У Патріархаті наголосили, що створення Росією “екзархату” в межах юрисдикції Александрійського Патріархату є неканонічним, а заяви з цього приводу на користь російської сторони робили священнослужителі, які або самоусунулися, або є невідомого походження, які вважають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського Патріархату.

Синод Вселенського Патріархату на засіданні 11 січня висловив підтримку Александрійському Патріархату.

Вторгнення РПЦ на африканський континент засудили Предстоятелі Кіпрської та Албанської Православних Церков. Також Архиєпископ Афінський Єронім черговий раз підтвердив єдність зі Вселенським Патріархатом у визнанні Української Церкви.

У період до 18 квітня у Константинополі відбудеться Синод предстоятелів давніх патріархатів, так званий суд Пентархії, який розгляне питання агресії РПЦ проти Александрійського Патріархату.

Comments are closed.