Митрополит РПЦ в Україні (УПЦ МП) Антоній Паканич порівняв нинішню критичну ситуацію у Православ’ї, яку створив Московський Патріархат, розірвавши спілкування зі Вселенським Патріархом, з великим розколом Церкви на католиків і православних тисячоліття тому.

Про це він заявив у коментарі за результатами міжнародної конференції, яку зібрали у Києво-Печерській лаврі 11 листопада.

Керівник справами РПЦвУ, зокрема, заявив, що Всесвітня Православна Церква опинилася «на межі великого розколу через ситуацію в Україні, ті неправомірні антиканонічні дії, які провів Патріарх Варфоломій».

«Це (надання Томосу, – ред.) може призвести до великого розколу, який вже колись відбувся, як ми пам’ятаємо, в 11-му сторіччі, коли Західна Церква розділилася зі Східною Церквою, і до цього часу існує це розділення між католиками і православними, і ми не можемо співслужити. На жаль, ми тепер на рубежі такого розколу всередині самої Православної Церкви», – вважає митрополит Бориспільський та Броварський РПЦвУ Антоній.

Він зазначив, що завданням конференції, на якій були присутні представники деяких помісних Церков, був пошук шляхів виходу з цієї ситуації. Окремо митрополит Російської Церкви в Україні наголосив на тому, що це рішення має бути соборним, а не одноосібним, ймовірно, натякаючи на те, що Вселенський Патріарх Варфоломій надав Українській Церкві автокефалію без згоди Москви.

«Ми наполягаємо, що українське питання має розглядатися на всеправославному рівні. Формулу можна пошукати – це [будуть] тільки голови помісних Церков чи з присутністю єпископату, але, як показує історія, скільки було розколів, скільки з’являлося єресей, але Церква завжди знаходила мужність зібрати Вселенський чи помісний собор, на якому знаходилось рішення питання», – сказав митрополит Антоній, який, мабуть, зовсім забув про Критський собор 2016 року, на якому саме в такому форматі мали обговорювати питання Української Церкви, але представники Московського Патріархату (і РПЦ, і її українського підрозділу УПЦ МП) так на нього і не з’явились.

Читайте також:

Як відомо, 11 листопада в Києво-Печерській лаврі РПЦвУ провела міжнародну науково-практичну конференцію на тему: «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри».

Як йдеться на сайті РПЦвУ, захід проводився на виконання рішення Синоду, його було присвячено “богословсько-канонічному осмисленню принципу соборності Церкви та питання першості серед Помісних Православних Церков”.

Раніше РП повідомляла, що РПЦ планувала скликати Собор, на якому виробити ставлення до Вселенського Патріарха у зв’язку з наданням автокефалії ПЦУ.

Синод РПЦ, який відбувся наприкінці вересня 2021 року, постановив, що Патріарх Варфоломій “більше не має права виступати від імені всього світового Православ’я і представляти себе його лідером”. Синод постановив, зокрема “визнати, що прибуття до Києва Патріарха Константинопольського Варфоломія з супроводжуючими його особами без запрошення від Патріарха Московського і всієї Русі, митрополита Київського і всієї України Онуфрія і законних ієрархів Української Православної Церкви є грубим порушенням канонів, зокрема, 3-го правила Сардикійського Собору і 13- го правила Антиохійського Собору”.

У РПЦвУ вважають, що соборний розум всієї Вселенської Церкви повинен дати оцінку діям Вселенського Патріарха, зокрема встановити, чи він є єретиком.

Як повідомляла РП, Російська Православна Церква цілком серйозно збирається оголосити Вселенського Патріарха Варфоломія єретиком. Таку думку висловив релігієзнавець Дмитро Горєвой у своєму матеріалі на Радіо Свобода.

За його словами, Московський Патріарх Кирило боїться сам виносити такі рішення, а тому збирає Архієрейський собор, щоб розділити відповідальність за це з більш ніж чотирмастами архієреями.

Засудження дій Вселенського Патріарха Варфоломія та ймовірне оголошення його єретиком планувалося на Архієрейському соборі РПЦ, який мав відбутися у період від 15 до 18 листопада 2021 року, але його відклали на півроку.

Comments are closed.